tisdag 20 april 2010

PVC-fönster - yesyes or nono?

Vi ska byta fönster i vår kåk i sommar. Om banken vill att vi ska byta dem ska kanske tilläggas.

Anyway, vi var ute och kikade på fönster i helgen. Aluminiumbeklädda. Fint ord. För fint ska det va. När vi står där och kollar på dessa fiiina fönster kommer försäljaren fram och frågar om vi vill titta på ett annat slags fönster. PVC-fönster. Plast tänkte jag direkt. Billigt skit. Nä, usch och fy. Men jag gav i alla fall herr säljare en chans.

Lite senare börjar jag tveka, det kanske inte är så dumt ändå, med PVC-fönster. Stommen är som på aluminiumfönster (alltså inte alubeklädda som har trä inuti). Det är helt underhållsfritt, gulnar inte, brinner vid en högre temperatur än trä (tror det slog på drygt 100 grader), har en snyggare design (går att få i vilken färg som helst) än alufönster som ser "kontorskomplexstela" ut och kanske framför allt - de kostar en bråkdel.

Är det någon av er, kära läsare, som vet något (eller har någon i bekanskapskretsen som vet något) om denna typ av fönster? Dela gärna med dig till mig så vi kan ta ett beslut om vi (läs banken) ska välja alubeklätt eller PVC...

Finns även att få med en inbyggd rullgardin...


3 kommentarer:

 1. Som dom hittar på! Ja, varför inte? :)

  SvaraRadera
 2. Min bror satte in sådana fönster för nåt år sedan. De är ju betydligt billigare men enligt mig saknar de riktig karraktär. Sedan beror det ju också på vilken sorts hus man har. De är väldigt lätta! Alltså smidiga att montera. Det räcker att "skumma" fast de fönster som inte är öppningsbara. Men kolla på en sak till! Funktionen skiljer sig från "vanliga" fönster ganska mycket. När man vädrar öppnar man dem lite i överkant(!) och när man vill öpnna "på vid gavel" så öppnas de inåt i höger eller vänster kant. Det betyder att du måste plocka ut allt som står i fönstret för att öppna helt. Gardiner etc påverkas också av denna märkliga lösning. Vi har bytt några fönster och valt Elitfönsters vanliga svängbara. De kan man snurra runt och putsa på utsidan utan att de stjäl något utrymme på insidan av huset.

  Det kanske finns fler sorters PVC-fönster än dem som min bror köpte. Kanske har de då andra lösningar på öppning etc.

  Som sagt. Välj efter funktion och utseende. De passar in på villor med relativt små fönster men enligt mig kan de aldrig utseendemässigt slå ett trä-(eller aluminium)fönster. Det ser helt enkelt billigt och plastigt ut.

  Puss

  SvaraRadera
 3. Tack Magnus! Jag blir glad för sådana fina, utförliga åsikter likt din, för det är viktigt att tänka på allt inför ett så stort byte som just fönster. Vår kåk är ju från -66 så det kanske passar i stil, de vi tittat på är väldigt trälika i strukturen - och ljusgrå i färgen kanske skall tilläggas. Men vi får se, vi tar in offerter från flera håll nu. Tack igen! Kraaaam!

  SvaraRadera